Lenin in mumyası


Gez gez bitmez bir şehirde olunca hem çok şey yapmak istiyorsunuz hem de yetişemiyorsunuz. Metropol bir şehir olan Moskova da herkesi memnun edecek spordan sahne sanatlarına , resim sanatından tutun tarihe kadar herşey var ...Yok ben moda ile ilgiliyim derseniz çok şık alışveriş caddeleri var .Yeme içme konusu ilgimi çekiyor diyenler yaşadı alternatif bol çünkü dünya mutfağının hepsi karşınıza çıkabilir. Sevimli kafeler , fastfood , şık restourantlar bulabilirsiniz .
Moskova da yarın son günümüz deyip eksik gedik görmedik kalmasın, Lenin in mozalesini de gezelim diye  sabah sabah  sıraya girdik.Zira saat 12 ye kadar girişlere müseade var .(mozale pazartesi ve cuma kapalı aklınızda bulunsun ) 

Orada sistem  şöyle işliyor ;  gidip erkenden sıraya girmelisiniz çünkü her ne hikmetse Moskovaya gelen turistlerin mutlaka gittikleri yerlerin başında geliyor .Biz gittiğimiz de ise bana mı öyle geldi bilmiyorum ama sadece Ruslar vardı gibi .Ahh şu merak ! Bizi oraya götüren de o değil mi ?

Mozalenin girişine gelince bir görevli sizi yönlediriyor gidip üzerinizde çanta , cüzdan , fotograf makinası, cep telefonu filan  tarih müzesi olan karşı binadaki  bölüme  bırakıyorsunuz . Halen aklımı kurcalar makinayı al anlarım dedektörle

aramanın , botlara varıncaya kadar elle kontrol etmenin ne anlamı var ,  adam netice de 1924 ten beri orda öylece uzanmış gayet ölü , hayır yani bir daha mı öldürecez  ? Nedir yani bu kadar korkulan yoksa ölüsünden de mi korkuyorlar da saygıda kusur etmemeye çalışıyorlar bilemedim :) Neyse denileni yaptık öyle dümdüz yürüdük ;Kremlin nin Gum alışveriş merkezine bakan duvarının dibindeki kırmızı piramite benzer kırmızı mermer yapıya geldik. Kapının dışında şahane kıyafetleri ile dimdik duran Rus askerlerinin sert bakışları ile durdurulduk. Öyle hop diye girmek yok biz işaret edince gireceksiniz dediler .Ama bunu sözlü değil bakışlarla söylediklerini bir hayal edin ve biz de ki şaşkınlığı anlayın . Sonra bir işareti ile yürüdük kapıdan girer girmez bir başka asker sol solunu kaldırarak o yöne dönmemizi işaret etti , sonra başka bir asker yine işaret ile karanlık koridordan geçerek odaya girmemizi söyledi. İşte karşımızda cam fanusun içinde uyur gibi duran Lenin ! Muntazam bir işçilikj var belli de bakamıyorsunuz ki , şöyle bir dikkatli bakalım dedik o sıra ağzımızdan gayriihtiyari "vay be ! "  diye fısıldama çıktı oradan bir asker " şişşşştttt " diye bir bağırdı ki , biz zaten duraklamamışken  hızlıca yürüyerek odadan çıktık. Bu kadar bitti , Lenin i bu kadar gördük .Fotograflara bakıpta merağımızı giderebilirdik . Fakat bambaşka bir Rusya vardı o odada , ölüsüne bile bu kadar saygı duyulan bir adam bir metre ilerinizde ve siz özgür dünyada bile korkarak küçücük odada yürüyorsunuz . 

Neden korkarak diyorum oradaki askerlerin aklınıza gelebilecek herşeyi yapmaya yetkisi varmış .Mesela sadece şüphelenmesi bile sizin tutuklanmanıza sebep olabilir , öyle avukatımı arayayım , konsolosluktan yardım isteyeyim filan sökmez ! Bunu okuyunca biz nefesimizi bile tuttuk ki lenin efendinin kendisi ile hiçbir alacak verecek hesabımızda yok hani :) Aslına bakarsanız Lenin in kendisi de  öldüğünde annesinin mezarının olduğu memleketi st.Petersburg a gömülmek istemiş ama anlaşılan o ki 91 de kominizmin yıkılışından bu yana turist çekmek için olsa gerek halen  orada tutuluyor .Dönem dönem birileri çıkıp kaldıralım diyormuş , gömelim diyorlarmış.Sanırım bunu yapmaları artık imkansız kimse başta batılılar izin vermez zira bu mumyanın nasıl yapıldığı bilim adamlarınca merak uyandırıyormuş .Kimileri gerçek Lenin in vücudu değil balmumundan yapılma filan diyormuş. Aman gömmeyinde bize verin diyen bir Amerikalı firma bile çıkmış.Şu Amerikalılarda bir garip desek te Rusların da onlardan aşağı kalır yanı yok doğrusu :)Onlarda Michael Jackson ölünce verin Lenin in yanına gömelim demişler artık onların yalancısıyım .

Bana sorarsanız yaşayan ölülerden biri Lenin ; düşünsenize mumya zarar görmesin diye II.dünya savaşında Sbirya da güvenli bir yere taşınmış.Stalin öldüğünde ise onunda Lenin in yanına konulmuş fakat Kruyçef hükümeti kaldırılıp gömülmesini isteyince Lenin yine birbaşına kalmış.Ama pek bir başına sayılmaz çünkü hergün mumyasının bakımını yapan bir ekip var.Hatta yanında 20 yıl boyunca mumyayı koruyup makyaj yapması için bir kişi çalışmış .Allık filan sürermiş o derece önemseniyormuş ki halen de bakımı muntazam yapıldığı gibi 18 ay da bir kimyasal karışımla genel kontrol için bilim adamları tarafından kaldırılıyormuş .Açıkçası yaşasa ancak bu kadar ilgi görürdü herhalde diye düşünmeden edemiyorum .

Dediklerine uyup hiç ses çıkarmadan , ellerinizi cebinize sokmadan naaşın etrefında şöyle bir dolanıp çıkmamız  o bilim insanlarına saygımızdandır kayıtlara geçsin lütfen ! 

Çıkışta arka tarafta sıralanmış mezarlar gördük bunlar da Stalin , Brejnev ve Yuri Gagarin in mezarlarıymış. Bir dakika bile sürmeyen bu ziyareti yapmanın en güzel tarafı çıkınca ihtişamlı Kızılmeydan da kendinizi özgürce yürürken bulmanızdır. Hey gidi Lenin kalk kalk da bak bakalım dünya nasıl değişti  demek isteyen milyonlarca ziyaretçiden birkaç tanesiyiz sadece :) Hayat dışarıda çok hızlı , çok keyifli , çok eğlenceli buraası Moskova tezatların şehri yakalamak lazım herbirini deyip biz gezmemize devam ettik

Elinin biri bozulmuşta ondan yumruk yapıp kapamışlar , kızıla yakın saçları sakalları muntazam traşlı , takım elbisesi içinde yatan Lenin huzurlarınızda ..Dikkattt  ! 
  



     Yıllık bakımı beş yüz bin dolara malolan mumyanın bakımı         sürdürülürse, beş yüz yıl daha dayanabileceği bildiriliyor.Lenin'in beyni, vücudu mumyalanmadan önce çıkarılmıştı. Oskar Vogt beynini incelemekle görevlendirilmiş.Sonucta ne buldular acaba ? 
















Günün özeti : Lenin e saygı duruşu yapıldı  , lüks semtlere sızıldı , görmedik               metro bırakılmadı  
Günün sözü : Hayattaki tek gerçek ölüm 
Sayılarla gün :14 km - 18890 adım yüründü  


Yorum Gönder

0 Yorumlar