Hindistan ın gariplikleri

Hindistan'a gitmeden önce deliler gibi okuyup araştırma yaparken hep karşıma Hindistan'ın bilinmeyenleri diye listeler çıkıyordu. Aaa, vay be, nasıl yani diye diye okudum bir takım  notlar aldım. Bir kısmı benim için halen  hadi canım bu kadarı da  olamaz cinsinden. Fakat artık biliyorum ki Hindistan' da her şey mümkün :)
Bakalım size de ilginç gelecek mi?

Rakamlarla Hindistan

.. Hindistan' da  17 farklı dil ve 1652 lehçe konuşulur. Ülkede bir de İngilizce konuşuluyor.
.. Hindistan 1.200.000 ( bir milyar iki yüzmilyon ) insan yaşar ve bu  güney yarımküredeki insan nüfusundan fazladır. Dünyanın 7.büyük yüzölçümüne sahip ülkesidir.
.. Dünyada ne kadar din varsa hepsi Hindistan' da görülür ve bu durum  başka hiç bir ülkede yaşanmamaktadır.  Ülkedeki en yoğun yaşayan Hinduların  300 milyondan fazla tanrı vardır.


.. Dünyanın en çok postahanesi olan ülke, dünyanın baharatının %70 i  karşılayan ülkesi, dünyanın en uzun üçüncü karayoluna sahip ülkesi, dünyanın en büyük süt üreticisi. Dünyadaki en çok milyonerin yaşadığı ülkelerden biri, dünyadaki en çok evsizin yaşadığı ülke, fasulye nohut üretiminde dünya birincisi, dünyadaki ilk pamuk Hindistanda üretilmiş. Dünyadaki ilk plastik cerrah antik Hint kaynaklarında görülmüş, dünyanın en kirli havasına sahip şehri burdaymış, Delhi! ( malumunuz Hindistan'ın başkentidir) Dünyanın en çok vejeteryanının yaşadığı, dünyada en çok festival yapılan ülkesidir. Bunlar gibi "dünyanın en büyük, dünyanın en çok " diye başlayan cümlelerini Hindistan için rahatça kurabiliriz.

Birazda garip adetlerden bahsedeyim.

* Sol elle asla yemek yemezler
* Giyim toplumsal sınıflandırmadır


* Bengal kaplanı ulusal hayvanları, Mango ise  ulusal meyveleridir. Sanıldığı gibi Hindistan cevizi değil :)
* Kadının eşine ismi ile hitap etmesi ayıptır.
* Hint polisleri bıyık bırakırsa fazla maaş alırlar.
* Doktorların hamilelikte cinsiyeti söylemesi kesinlikle yasaktır.
* Kuduz ülkede devamlı görülür.
* Chatarunga yani santranç gibi  yoga da Hindistan' da doğmuştur.
* Ülkedeki en popüler spor krikettir.
* Hotmail, Pentıum un kurucusu Hintlidir.
* 90 ülkeye bilgisayar programı ihraç edilir.
* Cenazelerde beyaz giyilir.
* Mevsimler ilkbahar -yaz- sonbahar- kış- yağmurlu yaz- yağmurlu kış şeklindedir.
* Hindistan ın nüfusu güney yarımkürenin nüfusundan fazladır.
* Hindistan da ev kadınlarının yastıkaltı yaptığı altınlar dünya rezervlerinin yüzde 11 ine denk geliyor. Bu ABD, IMF, İsviçre ve Almanya nın toplamından bile fazla...
* Hindistan' da Gulabi Çetesi isimli bir çete yalnızca kadınlardan oluşuyor ve çağrılmaları durumunda şiddet uygulayan eşleri süpürgeyle dövüyorlar...

...

* Dünyanın en büyük ve en geniş işvereni 1,6 milyon çalışanı ile Hindistan demiryolları.
* Her 12 yılda bir kutlanan Büyük sürahi festivaline 2001 de 60 milyon insan katılmıştır.Tekrar okumak istermisiniz? bir festival yapılıyor ve 60 milyon insan gidiyor. Uzaydan  görülmüş diyorlar, ciddiyim :)
* Hindistan dışına para birimi olan Rupinin çıkması yasaktır.



* Ülkedeki zerdüştler havaya, toprağa, suya zarar vermesin diye ölülerini sessizlik kulesi dedikleri yere bırakırlar.
* Ülkede tükürük müfettişleri vardır. Fakat  yinede ortalık tüküren insan doludur.
* Cumartesi günleri yeni elbise giymek ve geceleri evi temizlemek uğursuzluk kabul ediliyor.
* Yeni bir araba alındığında önüne çiçekler takılır
* Yollarda erkekler elele tutuşup gezebilirler. Bu  aslında bu  benim en iyi arkadaşım demektir.
* Ülkede sayıları 6 milyonu bulan kadın ve erkek cinsiyetinden başka Hijra denilen bir topluluk var. Bunların bazıları operasyon ile cinsiyet değiştirmiş ve kadın olmuş olsalarda büyük çoğunluğu sadece kadın gibi giyinmekle yetiniyor. Ülke yasaları desteklese de halen toplum tarafından dışlanıyorlar.
* Hindistan  bilmeyenler için dünyanın en güçlü demokrasiye sahip ilk 5 ülkesinden biridir.
* Hindistan 'da düğün dedektifliği diye bir meslek vardır.

* Hindistan da kızlar erkeğe başlık parası verirler. Bu yüzden de fakir aileler kız evlada sahip olmak istemezler.
* Babası hayatta olan tüm erkekler bıyıklarını babalarını yitirene kadar kesmiyorlar. ( biraz saçma geldi ama öyle diyorlar )
* Sinemalarda film başlamadan önce mutlaka milli marş çalarmış. Eskiden filmin sonunda okunurmuş ama saygısızlık yapıp çıkanlar olunca başa almışlar


*Kızları köpekle evlendirme  yanlış okumadınız. 7 yaşını dolduran kızlar bir köpekle evlendiriliyor. Böylece köpeğin kızı koruduğuna inanılıyor.
* Çocukları daha doğrusu bebekleri  yüksekten atma geleneği. Böylece yaşamları boyunca korunduklarına inanıyorlarmış.
* Kocası ölüp dul kalan kadınlar yakın bir zamana kadar yakılıyormuş :( neyse ki artık bu kaldırılmış .Bu konu ile ilgili belgeseller bile var . Tüyler ürpertici :(
*İntihar etmenin günah değil hatta  takdir edilen bir olay olması .

Bunlarda benim görüp  şaşırdıklarım ,anlam veremediklerim:)

---İstisnasız bütün küçük çocuklara özellikle bebeklerin gözlerine sürme çekilmesi.
---Kimsenin tokalaşmaması ( belki ben görmedim )
---Araba, kamyon, rikşa gibi taşıtların arkasına asılan küçük ayakkabılar ve küçük kırmızı biberler.
--Motorsiklete tek kişi binilmemesi. İlla 3 ila 5 kişi olacak :) Haaa bir de kadınların yan oturması. Hani sanırsınız İskoçya nın çayırlarında at üstünde gezen İngiliz soylusu. Bir de şirin görünüyorlar.
--Bütün kadınların alınlarının ortasında kırmızı nokta , burunlarında hızma olması ,ayak parmaklarında yüzük olması  ,kollar dirseklere kadar full bilezikle dolu olması.

Sokakta bulabileceğinizin sınırları yok. Hatta tüm dünyaya level atlatacak türden. Dişçi, berber, kulak temizleyici ,masaj yapan, ütücü, bisiklet ve  ayakkabı tamircisi , yılan oynatıcısı hepsini kaldırımlarda, yollarda bulabilirsiniz. Ayrıca cenaze taşıyıcısı, cenaze ağlayıcısı, cenaze yakıcısı diye mesleklerde var.


--Trafikteki sürekli çalan  korna sesi. Aman Allahım o nasıl bitmek bilmeyen bir sestir öyle.  (Hindistan da trafik, ulaşım hakkında başka bir yazı yazmalıyım, kesinlikle geçiştirilemez bir konu )
--Renk cümbüşü kamyonlar, içinde gece kulübü varmışcasına ışıl ışıl sürücü kabinleri
-- Bir hotel odası düşünün penceresi yok. Tamam olabilir dediniz, duydum. Peki o zaman  bir hotel penceresi düşünün  tel kafesler  ve parmaklıklarla kaplanmış çünkü sizi meraklı maymunlardan korumalılar. Kısaca burada roller değişiyor kafesin içinde siz varsınız. ( bütün Hindistan için geçerli değil korkmayın ) 

-- Fareler, maymunlar için özel tapınaklar olması, hınca hınç insanla dolu olması bu olaylarla ne maymunların ne farelerin zerre kadar  ilgilenmemesi. Sadece  getirilen yiyeceklerden nasiplenmeleri
-- Ortalığı bok götürürken tapınaklara girişte ısrarla yalınayak girmenizin istemesi.
-- Turistlerle fotoğraf çekilmenin bu ülkedeki en büyük eğlence olması
--Her şeye okey demeleri fakat hiçbir şeyin sizin istediğiniz anlamda okey olmaması
-- Her daim bir ayine bir ibadet anına denk gelmek, her nasıl oluyorsa  kendini kaptırıp dualara katılmak

-- Hala çözemediğim ise sokağa işemelerine hadi bir lafım yok ( sokak diyorum bir duvarın dibi demiyorum dikkat)  ama kardeşim büyük tuvaletini tren yolu kenarında sıralanmış yanyana yaparlarken muhabbet edenleri gördü bu gözler yawww   böhhh. Ama tabii tercih meselesi.
-- Çatal kaşık kullanmamaları fakat ikinci günden sonra bizim de aman ne gereği varmış zaten diyebilmemiz
-- Kafalarını sağa sola sallamaları ve  buna sizi de alıştırmaları
-- Çoğu umumi tuvaletin kapısının olamaması
-- Sokakta banyo yapılması evet evet bildiğiniz köpürte köpürte hemde :)Yeni Delhi ana caddesinde gördük.Hani şunu hayal edin Vatan caddesinde Emniyetin hemen önündeki kaldırımda adamın biri yıkanıyor. Şimdi oldu mu? gözünüzde canlandı değil mi :)
--nerdeyse kimsenin sigara içmediği ama ağızlarında saatlerce tuttukları Paan 'a müptela olmaları. Bize ne  diyebilirsiniz ama çiğnedikten sonra yere tükürmeleri ve ağızlarının iğrenç kan gibi kırmızı renk içinde olması. Haliyle tükürükleri de kan kırmızısı :(  İşte bu çok garipti. Ayrıca bu sadece bana değil Hindistan ın geneline garip geldiğinden artık yasaklanmaya kadar gidecekmiş ama kullananı çok nasıl başaracaklar merak ediyorum doğrusu.

---Dünyanın en büyük uygarlıklarına ev sahipliği yapmış, özellikle  şu sıralar uzay çalışmalarında çok başarılı olan bir ülkenin bizim insanımız tarafından  sadece  Bollywood  sayesin

de dikkat çekip, sevilmesi. İşte bana en çok bu garip geliyor B u arada Bollywood Yeşilçam dan sadece 2 yaş büyükmüş :) Korkunç bir başarı değil mi sizce de?
--Aracınızla trafikte beklemedeyken camınızdan fil hortumunun girmesi garip mi evet ama burası Hindistan :) Bizim arabamıza girdi mesela...

Hindistan çok pismiş  diyorlar, kokuyormuş doğru  mu?

Hindistan' a giden her  insan evladına en çok söylenen " ama çok pismiş, nasıl gezdiniz orda, aşı oldunuz mu? Ay ben katiyen gidemem "  şimdi bu garip bir soru değil aslında benimde tereddütlerim vardı açıkcası. Ama soruyu sorarken yüzün aldığı şekildeki küçümseme, işte bundan hiç hoşlanmıyorum. Orası onların vatanı istedikleri gibi yaşarlar. Neysee, peki işin aslı astarı nedir derseniz eğeeer; efendim bu Hindistan da başta inekler ve diğer hayvanlar  kutsal sayılıyor ya hani, tamam işte olay  orda başlamış .Anlatılana göre bu hayvancıklara ve diğer bütün canlılara zarar vermeyen Hindu dostlarımız ilk zamanlarda aç kalmasınlar diye evlerinden çıkan bütün yemek artıklarını yollara atmaya başlamışlar. Aman ne güzel hayvanlarda yemişler. Fakaaattt insan çok, haliyle  çöp çok  hayvanlarda plastik kağıt yiyemeyeceğine göre bu alışkanlık zamanla etrafı bir çöp dağına çevirmiş.

...


Tütsü, yemeklerdeki baharat oranı, insan ve hayvan pisliğinin kokuları birbirine karışmasının yanısıra  sokaklara atılan bu  çöplerle de  birleşince tabi ki ortalık kokacak. Fakat   sürekli dile getirildiği gibi kokudan yaşanamaz bir durum yok. En azından ben ve gezi arkadaşlarım çok rahatsız olmadık. Ya da sizde bir gariplik var diye düşünebilirsiniz  :) Ne derseniz deyin ülkede gözle görülen bir karmaşa, kalabalıktan ve bahsettiğim bu alışkanlıktan  ötürü oluşan bir pislik var kabul ediyorum ama  insanoğlu alışıyor be. O yüzden "ayy çok pis nasıl gezdiniz "  soruları artık bana saçma geliyor, sormayın lütfen.  Allahaşkınıza İstanbul da hiç mi toplu taşımalarda koltuğunun altına yüzyıldır deodorant değmemiş  insanlarla hiç mi karşılaşmadınız? Daha düne kadar Lodosta Haliç kokuyordu, Kadıköy deresi halen kokuyor  abartmayın yani. Netice de Türkiye den gidiyoruz biz İsviçreli filan değiliz, iki plaza da çalıştık diye havaya girmeyelim bence...

Hindistan da ineğe tapıyorlarmış yanılgısı ..



İşte bilinen en büyük yanlış tamda bu! Yok öyle bir şey arkadaşlar :) Hinduizmde sadece inek değil, bütün canlılara karşı bir saygı ve sevgi vardır. Canlılara olan saygılarının başında reenkarnasyona olan inançları gelmektedir. Bütün canlıların ruhları olduğuna inanan Hindular ölümden sonra tekrar dünyaya gelineceğine bir önceki hayatını uygunsuz biçimde geçiren bir ruhun hayvan vücudu içinde yeniden doğabileceğine inanırlar. Bütün hayvanlara büyük saygı gösterirler.
Hinduizmde inekler uğurlu ve kutsal sayıldığı için saygı görürler. İnekler, tüm kainatın anası olan  Tanrıça'nın sembolü sayıldığı için, inek ve öküzler caddelerde, diledikleri her yerde serbestçe dolaşılabilir. Etinin yenilmesi yasaktır. İneği öldürmek Tanrıyı öldürmek gibi sayılır. İneğin diğer bir önemi Hindular için; beş ürünü süt, peynir, tereyağı, dışkı ve idrarını insanlığın yararına sunmasıdır. Kafanızda yeni sorular oldu, tahmin ediyorum. Hemen cevap verelim; dışkı tezek gibi yakacak olarak idrar ise tedavi amacıyla kullanılıyor. Hayvanı kesip etini yemektense ürünlerinden daha uzun sürede faydalanmayı kabullenmişler demek :) Bu durumda ineklere tapıyorlar demek yanlış olur.
Hindistan hakkında sayfalarca anlatsak yeteri kadar tarifi mümkün değil elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Sonuç olarak Herkesin Hindistan ı görmesini isterim ama yine de söylemekte yarar var  eğer çok titizseniz Hindistan a gitmenizi kesinlikle önermem. 
Tam da şuraya bir kulak temizleyici fotoğrafı iyi gider diye düşündüm :)
Benim için hafızamda, kalbimde harika bir ülke olarak kalacak çünkü insanlar güleryüzlüydü ve benim için bu her şeyden önemli... Pismiş, kokuyormuş, taşa  heykele tapıyorlarmış hiç farketmez o onların tercihidir tıpkı gülümsemek gibi.

 Okuduğunuz için teşekkürle ..







Yorum Gönder

1 Yorumlar