YUMUŞACIK ASYA MALEZYA



Malezya havayolları daha uygun fiyat verince haliyle tercihimiz oldu .Dubai den aktarmalı giden uçağımız rahat , yiyecek içeceğimiz boldu .Ama ablamlar  arefe günü diye "illa orucumuzu tutarız ,ne var canım "dedikleri için benim her önüme  geleni ,  her ikramı lüplettiğimi izleyerek bir yolculuk geçirdiler.Uçakta başka tutanlar  olduğundan iftar verildi.Bana da verdiler yine yedim bir baktım arkaya bizimkileri unuttular :) Garipler Türkiye de millet teravih kılarken Hindistan üzerlerinde bir yerlerde ancak oruç açtılar .Tam uyuyacakları zaman  Kuala Lumpur a indik.! 
Dünyanın en büyük üç  havaalanından biri KLIA .Herhalde trenle tropik yağmur ormanının içinden geçilerek uçuş kapılarına varılan  tek havalimanındır .Çok şirin ve güleryüzlü memurlar var .Ki  ben  bu alanlarda çalışanların tamamının ruhsal bozukluğu olanlardan seçildiğini düşünürüm. Hani her an "niye geldiniz , ben tıkılmış burdan çıkamazken bu fink fink gezmekte ne ? " diyecek gibi bakarlar .Ama burda durum farklı ülkelerine gittiğimiz için  bir memnunlar sormayın ,nerdeyse sarılacaklar o derece :) İleri ki günlerde de öğreniyoruz ki insanların genel özellikleri bu  " güleryüzlü , iyiniyetliler , sıcakkanlı , yardımseverler  " ne mutlu değil mi ? 

Bizi bekleyen kuzenlerimiz ile onların okullarının içindeki gittik .
Okulda okul hani bildiğin ormanın içinde , sanırsın tatil köyü filan o derece ... Tek sıkıntıları açlıklarını gidermek için gelen maymunlar :) Bir de bahçenin ortasındaki nehirde timsaha benzeyen bir yaratık vardı adını bilemiyorum. Bana sorarsanız timsah kızlara sorarsan değil , öyle yüzen bir hayvan diyorlar sıradan birşey gibi :) Korkutucu bi şey ama zararsızmış dediler , inandık :)  Etraftaki kuş seslerini söylememe gerek yok herhalde bir de yağmurun ıslattığı yeşilliklerin kokusunu ...


Biraz dinlendikten sonra ( aslında biraz değil kızların söylediğine göre bayağı uyumuşuz ) gece olunca hemen şehre gidelim istedik. Görüleceklerin başında Petronas kuleleri var.Hem gece ışıl ışıl iken kim takar Jetlagı :)  hem jetlag da ne ? Dedik demesine  de gözler kapanıyor , algılarımız şu an itibari ile kapalı ,acıkıp acıkmadığımızın bile farkında değiliz , gece olmasına rağmen hava sıcak gibi ama çare yok bir yerden başlamalıyız .Hiç görmediğimiz kadar çekik gözlü insanın arasında yuvarlak gözlerimizle dolanıyoruz . Metro ya binip KLCC  suria alışveriş merkezine gittik.Dünyanın en bilinen mağazalarının bulunduğu lüks bir alışveriş merkezi aynı zamanda Petronas kulelerinin bulunduğu yer o yüzden heyecanlıyız .Parka açılan kapısından çıkıp bir anda arkanıza dönün ve başınızı kaldırın dedi bizim cadılar neden mi ? Bizim şaşkın ifademizi yakalayıp gülmek için tabii ki :)) Muazzam yükseklikte ve ışıl ışıl ...
Kuleler meraklısı bilir Formula 1 yarışlarına  da sponsar olan dünyanın en büyük petrol firmasının adı aynı zamanda . Tayvan daki bina yapılana kadar en yüksek bina olma ünvanına sahipti. Biz orada iken öyleydi en azından ...Sonra Dubai deki yapılınca sıralamada 3.lüğe düştü. Newyork  Empare State ve Chicago Sears Tower ı da gördüm , çıktım en tepelerine  amma  bu öyle böyle değil hani ..İlerki günlerde iki bina arasındaki geçite çıkılmasına izin verilmesine rağmen çıkmadık.Hem öyle sıra var ki aşağıda gezilecek o kadar yer varken  ne işimiz var dedik . "Onun yerine Menara kulesine çıkarsınız  hem onun becerisi var ,  dönüyor " dediler .Onları dinlemek lazım ne de olsa yerli sayılırlar.(  bundan sonra KL diyerek şehrin adını kısaltıcam haberiniz olsun .Onlar söylerken bile öyle kullanıyorlar) 




Etraftaki insanları izleyerek bir kahve molası vereceğimiz , internete bağlanabileceğimiz neresi olabilir ? Tabii ki de Starbucks  ! Resmen  çöreklendik. Bir masanın etrafına toplanıp hiç vakit kaybetmeden Malezya haritası etrafında kendimizi plan yaparken bulduk .Daha KL ye inişimizin 7 saat sonrası yarın nereye gideceğimizi planlamak biraz komik olsa da sınırlı günleri en iyi değerlendirmenin tek yolu sağlam plan ve hızlı hareket etmektir .Fakat ülkede görülecek o kadar çok şey varken nasıl becereceğimizi o an kestiremiyorduk .    

Nasıl başa çıktığımız ile ilgili eminim bir çok soru oluşmuştur. Merak edilen soruların cevapları işte aşağıda 


1 PARA mevzusu  ? 

Genelde merak edilen bir soruya açıklık getirmek gerekirse  ; kalabalık   seyahat ederken para işleri nasıl işliyor . Biz şöyle bir yöntem uyguluyoruz ; her birey kasa olarak belirlenen kişiye ( genelde ablam olur kasa ) eşit miktarda para verir . Kasa her harcananı yazar .Kimse sormaz da o yazar hem de en ince ayrıntısına kadar :) İlk gece kahvemizi içerken üç İstanbullu iki Malezyalı gezgin yine aynı şeyi yaptık . Öğrenci kızlarımızın itirazlarına aldırmadan  sadece kalacakları otelleri ödemeleri şartını kabul ederek anlaşmaya vardık . 

2 GİDİLECEK YERİ NASIL BELİRLİYORSUNUZ ?  

Taa haftalar öncesi ders çalışır gibi hazırlanıyoruz desem inanırmısınız :) Bu kez yeğenler orda diye geniş davrandık .Kahvelerimizi içerken bir yandan da ülkeyi aşağıdan yukarıya doğru gezmeye karar verdik. Şöyle ki ; ilk gün   araba kiralama şöyle bir  KL i gezmek  Sonra sırasıyla ; Kucing ( sarawak adasında) , Singapur , Langhawi ( Tayland a yakın ) ,Melaka ( Endenozya nın karşısındaki kıyı ) , yine KL e dönüş yarım kalan yerleri görme olarak belirlendi . Bu plana ilginçtir tam tamına uyduk .Kaçar gün kalacağımızı oralara varınca belirlemek en doğrusuydu . Öyle de yaptık , kiminde 1 gün geçirdik kiminde fazladan kaldık .

3 ULAŞIM SORUSU 

Malezya sayması kafa karıştırıyor ama sanırım 8 yada 10 kez uçağa indik bindik.  air asia o bölgede etili bir firmadır. Planınızı erken yaparsanız çok çok ucuza seyahat edersiniz . Biz Jahor bahru dan Singapur a otobüs ile geçtik özellikle yaptık bunu maksadımız  kara geçişini görmekti. Seyahatimiz boyunca Feribota bindik ,  Şehirler arası otobüs ile 8 saat yol gittik , Tuktuk a bindik , bisiklete bindik , nehirde derme çatma bir kanoya bindik , teleferiğe bindik çokca da yürüdük.Şehir içinde ise metro ve monorail kullandık . Kızların okulu açılıp bize katılamadıklarında ise  KL de nereye gittiğini bilmediğimiz bir belediye  otobüse binip son durağa kadar  gidip geldik .Kapısında muavinin  Nereye gidiyorsunuz bacılar der gibi sürekli bize bakıp bakıp durakları sıralıyordu ,  inecekseniz inin der gibi :)) 






monorail /  istanbul a da alsak ya bunlardan 





kiraladığımız araba 



kanoyla nehir turu 
feribottayız 


langhawi / dünyanın iki direk arası en uzun mesafesi olan teleferiğinde
otobüs terminali / Johar Bahru 
ablamlar gözükmese de ordalar 

melaka da bisiklet ile gezilir 


yerde süründüğümüz doğrudur

sanırsın sürat teknesi ama o ayarda kullanan bi manyak vardı 






bilmem kaçıncı uçağa binişlerimizden 




metroda itina ile sızılır 


4 NERDE KALDINIZ SORUSU 

KL de 4 yıldız bir otel de ( yıldızı yanıltmasın fiyat çok ucuzdu ) , Singapur da Hostel de ( 1 oda 5 kişi  100 usd )  , Kucing te yine lüks bir otel de ( geceliği 32 tl kahvaltı dahil ) , Langhawi adasında  okyanus kıyısında muhteşem bir resort Hotel de  de kaldık . 


KL qualty hotel 

KL Qualty hotel

margarita hotel /KUCİNG

Margarita Hotel / KUCING
food prints hostel / singapur

Food prints hostel / singapur 
Sun beach Resort Hotel / langhawi 

Sunbeach Hotel / langhawi 





Yorum Gönder

0 Yorumlar