KUALA LUMPUR neler yapılabilir ?


 Kökenleri çok ama çok eski dönemlere dayanan Malay topraklarına 16.yy dan başlayarak Portekizliler, Hollandalılar ve sonunda İngilizler gelip yerleşmiş . Her gelene iyi davranmışlar ama batılılar onları yönetmeye başlamışlar .Kuzeyden Tayland da işin içine girmiş , Çin sataşmış , Endonezya filan derken bayağı bir karmaşık durumdan 1963 yılında Malezya yı kurarak işin içinden çıkılmış. 1965 de Singapur onlardan ayrılmış bugün bilinen ülke haline gelmişler .Görüldüğü gibi her toplum bir bedel ödüyor. Öyle iki cümle ile ülkeyi kurmuşlar gibi anlattım ama fazla acı çekilmiş . ( Daha fazlasını meraklısı araştırsın , okusun artık  ... ) Şimdi ise dünyaya meydan okumadan " gelin , size en iyiyi vaad ediyoruz " diyen bir turizm imparatorluğunun hakimiyetinde gibi gözüküyor. Dünyanın en eski yağmur ormanları , bembeyaz kumları ile plajlar , palmiyeler ,sakin adalar ve doğanın içinde albenili oteller ...Bana en ilginç gelen tarafı ise çeşitliliğin hiç göze batmaması .Öyle ki ; Çin mahallesinin yanında Hint lokantasında karnınızı doyururken çayınızı Arab restorurantında içebilirsiniz. Ezan sesine koşan insanların yanında alnının ortasına bindu ( alna yapılan evlilerde kırmızı,  bekarlarda siyah olan nokta ) olan kadınlar görebilirsiniz. Yerel kıyafetleri ile gezen Malaylar ve batılı şaşkın turistler hepsi birarada .Bu çeşitlilik içinde merak ile beklediğimiz ilk gezi günümüze başkenti kiraladığımız şoförlü araba sayesinde gezmeye karar verdik . Şoförümüz  bir alemdi , sürekli sırıtan Thomas isminde bir Hintli .
Meğer burda yaşayan Hintliler kendi orjinal isimlerini kullanmayıp batılı bir ismi alıyorlarmış neyse :)  Sırasıyla BatuCaves , kelebekler parkı , kraliyet sarayı ,
kuşlar ormanı , National müze , Eski tren istasyonu , adalet binası , belediye binası gibi mutlaka görülmesi gereken yerlere götürdü. Bayağı yorulmuştuk  yemek öncesi masaj yaptırmak en iyi fikir gibi gözüküyordu. Gecenin ilerleyen saatlerinde sokaklara taşınmaya başlayan ve insanı şaşırtan bir kalabalık yaratan masajcılar ellerindeki haritalar ile turistlerin aklını çelmeye uğraşıyorlar. Bu haritalar , renkli kalemle şifa alanları belirlenmiş ayak resimleri aslında.Size neredeyse cennetin yolunu gösterecek gibi ısrarla tavsiye ediliyor ayak masajı.O saate kadar deliler gibi yürümüş olduğumuzdan biz de deneyelim dedik . Ve güzel bir otelin içinde masaj salonunda kendimizi özel bir odada sıralanmış bulduk . Uzakdoğuda iseniz  mutlaka bir kez olsun masaj yaptırmalısınız bu işin kuralı bu ,  uymak lazım .Pek nazik yapılan bir işlem olmasa da kendinizi rahatlamış hissediyorsunuz . 
 Biz ,  biraz kaliteli bir yer seçtiğimiz için sokakta kaldırımda yapılan masajlardan pahalıydı ama bu kalitede masaj Türkiye de bir iki çekik gözlü hatun , iki bambu ile ortam uygun müzik ile pekiştirilince astronomik fiyata yapıldığını bildiğimiz için bize sudan ucuz geldi doğrusu.
Gün içerisinde gördüklerimizi konuştuğumuz Pavillon alışveriş merkezinde yediğimiz güzel yemek ile gün bitti. 

Hem araba ile gezdiniz hem çok yoruldunuz diyor olmalısınız , evet haklısınız ama ülkede hava çok sıcak gerçi şemsiyelerimiz var güneşten korunmak için ama yine de yoruyor işte ! Burada sadece iki mevsim var demişmiydim " yağmur mevsimi ve kuru mevsim " 

Aslında bizi asıl yoran sanıyorum Batu mağaraları oldu nedeni aşağıda ; 

 

BATU CAVES ( batu mağaraları ) 

Başkentin ortasındaki Petronas kulelerinden daha fazla ilgi çeken mağaraya 272 merdiven ile çıkılıyor .Mağaraya ulaştığınızda 3 ayrı kısımdan oluştuğunu farkediyorsunuz .Muhteşem bir jeolojik oluşum ama sizin ilginizi çeken nedense bu olmuyor 

.Burası Hindular için hac merkezi .Zaten mağaranın girişine geldiğinizde büyük altın kaplama büyük Lord Marugan heykelinin ihtişamı göz kamaştırıcıyor.Yılda bir kez tahtadan iske kurup süt ile yıkanıyormuş .





Heykelin solunda  tanrılarına hediye olarak getirdikleri çiçek ve meyveleri sunan hindu aillerin arasına karışıp biz de rituelleri izledik. İnsanı bir gülme alıyor da kendini tutmak zorundasın netice de onlar için çok önemli bir an , kimbilir kaç km yoldan geldiler. Ne kadar zamandır planını yaptılar , heveslenip  kimbilir belki de konu komşuya " hu Batucaves e gidiyoz  biz haftaya  " diye duyurdular . Böyle düşününce saygı duymak gerekiyor. 



Kucağında kafası traşlanmış bebekler olan kadınlar , yine kafaları traşlanmış garip sarı renkle boyanmış delikanlılar gördük. Pek amaçlarını anlayamamış olsakta fazla dikkatli bakmanın ayıp olacağını düşünüp biz daha çok merdivenlerde bize eşlik eden serbest halde ordan oraya zıplayan maymunlara dikkat kestik. Öyle ya elinizdeki cep telefonu , fotograf mk gibi şeyleri çalmaları ile meşhurlar. Çalıp ne mi yapıyorlar tabii ki bu konuda onları eğitenlere muz karşılığı veriyorlar. Geçim dünyası işte ! Elinizde gördüğünüz her şeyi kapmıyorlar ama cips en sevdiklerinden aman dikkat




  Mağara içerisi dışarıdaki sıcak nemli havanın  yerine serin bir ortam böyle olunca biz de keyifle insanları izlemeye başladık . Biraz kokuyor olmasalar sevimli insanlar aslında Hintliler , hep gülüyorlar . Özellikle çocuklar çok sevimli biz onlara değişik göründüğümüz için hemen fotograf makinasının önüne atlıyorlar . Bu biraz merak , biraz oyun onlar için . Elleri kınalı , şahane takıları ile kadınlar ise en az elbiseleri kadar renkliler.Orada bulunuyor olmanın mutluluğu her birinin yüzünden okunuyor hiç çıkmak istemiyor gibiler . sağa sola yatanlar, yiyeceklerini ortalığa saçmış olanlar , bir köşeye çekilmiş ellerini kavuşturmuş dua edenler hepsi ilginç bir görüntü oluşturuyor .Hele bizim gibi hayatında ilk kez bu kadar Hintliyi bir arada görenler için gayet şaşırtıcı.  Ama bu renkli mağara hakkında Kuzenlerin anlattıkları  zihnimizin bir köşesindeki belgesel görüntülerini getirdi.Daha da şaşırdık doğrusu ...Şöyle anlatayım ; Batu mağaralarında her yıl ocak ayında yapılan Thaipusam  festivali sırasında yapılan kendi kendine işkenceler  !  Yüzbinlerce insan pişmanlık ve özveri eylemi olarak şiş ve büyük kancalarla ,dillerini ,yanaklarını ,, vücutlarının herhangi bir yerlerini deliyor .Ağırlıklar asıyorlarmış  ta ki kanayana kadar ,ne kadar çok acı çekiyorsa o kadar dindar anlamında demek ki ..Belki fotograflar sizin de hatırlamanıza yardımcı olacaktır.  





Yeterince acı verici olduğunu hatta iğrenç olduğunu düşünmemiz doğal ama onlar için çok özel bir ibadet biçimi ve bize sadece saygı duymak düşüyor. Daha neler duyacağız deyip biz gezmemize devam ettik ama üzerinde kaç yıl geçmesine rağmen gördüğüm en ilginç yerlerden biriydi batu Caves ! 









Günün diğer saatlerinde  bağımsızlık meydanına (dataran merdaka) gittik. burası Malaylar için önemli 1957 de İngiliz bayrağını indirip Malezya bayrağı astıkları yer . 




 Butterfly park denilen yani kelebek parkı ise yüzlerce çeşit kelebeğin yanınızdan süzülerek uçuşunu izleyebildiğiniz açık hava parkı .Kesinlikle mükemmel dizayn edilmiş. Zaten ülkenin iklimi ve bitki çeşitliliği elverişli bir de sahipleniyor olmaları ortaya harika tesisler çıkarmış. 


                                             http://www.klbutterflypark.com/
alıntı fotoğraflardır 




Kuala Lumpur Bird park ise dünyanın en büyük kuş parkı . 200 kuş türü ve 3000 adet kuşun bulunduğu parkta  sadece bir kaç tanesinin adını biliyoruz diğerleri dünyanın her yerinde yaşayan ve sadece Malezya da görülen kuş türleri ile dolu. Bunlar çok yüksekte gerilmiş bir ağın altında sınırlı özgürlükte uçabiliyorlar .İnsanlardan istenilen sadece kelebek parkında da olduğu gibi yükseke sesle konuşmamaları...Sadece malezya da yaşayan onlarca kuş türü de burada mevcut .
                                    http://klbirdpark.com/

Koca gün parklar , camiler , tapınaklar derken  biz henüz KL de görülecekleri bitirememiş ama şimdiden çok sevmiş bir şekilde ertesi gün için plan yaparken bir yandan da Pavillon avm de Çin yemeği yemek için çubuklar ile uğraş veriyoruz . Birisi çatal kaşık verebilir mi acaba ? Ne yok mu ? Şimdi biz bu çubuklarla yok canım daha neler ???? 


Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. çok başarılı bir paylaşım olmuş.
    Kuş İsimleri yöneticisi olarak başarılarınızın devamını diliyorum. Tags: erkek Kuş İsimleri - dişi Kuş İsimleri

    YanıtlaSil