Taj Mahal


Hindistan ın tartışmasız en bilindik, simge denebilecek yapısı  Mimari bir şaheser Taj Mahal sevgi üzerine kurulmuş olması ile  bilinir .İnsanın gözlerini kamaştıracak kadar görkemli , beyaz , saf bir şiirsellik ama aynı zamanda ihtişamlı. Bütün bunlar onu rakipsiz yapıyor . Delhinin 205 km güneyinde bulunan Agra şehrindeki yapımı 22 yıl süren Taj Mahal  bilindiği üzere Şah Cihan ın çok sevdiği eşi Mümtaz Mahal e yapılan bir türbedir.  Binlerce işçi , yıllar süren çalışma  sadece eşinin kendisinden son isteği olan dünyanın daha önce hiç görmediği bir mezar inşa etmesi isteğidir. Tam da bu noktada aklımın almadığı sorular başlıyor . Sen nasıl bir  kadınsın da illa böyle absürd bir isteğin var acaba ???  ölünce sana öyle bir mezar yapılsa ne olur yapılmasa ne olur ?? Ya  sen koca Şah Cihan olmuşsun çek sinene acını  kadın ölmüş gitmiş  ne diye kalkıp bir zahmetler bir masraflar yapıyorsun ???

...
Bu işin benim açımdan saçma olan kısmı diğer yandan da bu tarz görkemli binaların yapımının ardında çok büyük emekler olduğu gibi ayrıca bir ekonomik faydaları da küçümsenemez , onun da farkındayım . Öyle ki ;  Taj Mahal için 20 bin işçi getirtilmiş dört bir yandan ,  malzemeleri taşımak için bile 1000 fil getirtilmiş.  Muazzam yan ihtiyaçlar oluşmuş olmalı işçilerin konaklaması , yedirilip içirilmesi  gibi bunlar hep ticarete artıdır .    Hatta şimdilerde TajGanj olarak bilinen kasaba sırf bu işçiler için kurulmuş.
p1000106
Mimari detaylar
Olan olmuş diyelim ve mekan hakkında bilgilere geçelim . Biraz ansiklopedik bilgiden zarar gelmez netice de değil mi :)  Taj Mahal için kırmızı kumtaşı Fatelpur Sikri den , jasper taşı Punjabtan , yeşim ve kristaller Çinden ,turkuvaz Tibetten , safir ve lacivert taşı Srilanka dan , karaelmas ve akik arabistan dan , pırlantalar Panna dan getirtilmiş. Kakmalarda 28 farklı değerli taş kullanılmış , kaligrafilerle bütünleştirilmiş.  Kubbesi ise Osmanlı dan getirilen İsmail Han Afridi tarafından inşa edilmiş.  Komplekse girişte kırımızı kumtaşından yapılmış yüksek binada Kuran'dan Arapça ayetler yazılmış.. Fıskıyeli süs havuzunun yanında yürünen çiçekli yol - Hindistan geziniz boyunca göreceğiniz en temiz yoldur , kıymetini biliniz -   bitmek bilmiyor gibi uzun olunca bina daha da büyük görünmüş.. Bunda yükseltilmiş platform üzerinde oluşu da etkendir sanıyorum .
Nasıl mı ?
Söylenene göre 4 minarenin her biri mezara denge sağlıyormuş. Dışarıya doğru bir eğime sahipmiş  ( bu gözle görülüyor zaten )  ,böylece muhtemel bir depremde mezarın üzerine değil ondan uzağa devrilmesi için tasarlanmışlar . Anıt mezarın yüksek tavanlı merkez oda ve hemen altında yeraltı türbesi ile  kraliyet ailesinin diğer fertlerinin  mezarları varmış . Ortada bizim gördüğümüz ise  simge mezarlardan yüksek olanı Şah ' a  diğeri sevgili eşine ait. Üzerinde Kuran'dan Farsça metinler yazılı ve her iki mezar da  değerli taşlarla işlenmiştir. Türbe dışında ise kırmızı taşlarla yapılı bir cami var , simetri  sağlanması amacıyla diğer tarafta da var aynısından .   Taj Mahal in en bilindik  görüntüsü yine kırmızı kumtaşından yapılmış  üzerinde Arapça kuran ' dan ayetlerin yazılı olduğu ana giriş kapısıdır .

...

İşte bu noktada Sezar ın hakkı Sezar a muhteşem görünüyor .Ya da o kadar fazlasıyla şartlanmış mı gidiyoruz acaba ?? Hep fotoğraflarını gördüğümüz o binanın karşısındayız ya böyle kanlı canlı filan ,  o yüzden mi büyüleniyoruz  bilemiyorum doğrusu ...
p1000085
Taj Mahal e Nasıl gidilir ?  
Taj Mahal e Delhi den tren ve otobüsle  gitmek mümkündür. Delhi Agra arası 205 km otobüsle gidiş 5 saat 105rupi gibi yazdığını okudum ama orası Hindistan pek dikkate almayınız   . Tren hakkında da şimdi buraya saat ve fiyat yazsam yanıltıcı olurum . Aklınızda olsun Delhi tren istasyonunda yanınıza gelenlere itibar etmeden hemen üst kata çıkınız , bizdeki bankalardaki gibi numara sistemi ile çalışıyorlar . Sadece turistlere hizmet ettiklerinden ayrıca içeride danışma masası da var . Size bilgi verip yönlendiriyorlar . Trenle gitmeye karar verirseniz tek dikkat edeceğiniz bence dönüş biletinizi de hemen oradan almanız . Bir diğer alternatifte şoförlü araç kiralamaktır. Şoförlü diye özellikle belirttim çünkü Hindistanda araç kiralamak bana  cesaret gerektirir gibi geliyor . Yine de denemek isterseniz neden olmasın :)  Bir diğer yöntemde altın üçgen dedikleri  Delhi - Agra - Jaıpur şehirlerini kapsayan turları tercih etmektir.  Taj Mahal de bu üçgenin içindeki Agra dadır.Hele bir kaç kişi olursanız fiyat daha da düşeceğinden zahmetsiz olacağını tahmin edersiniz . Sanırım pazarlık  yapmayı unutmayınız notunu yazmama  gerek yoktur .

....

img_8604Peki biz hangisini tercih ettik diye merak edenlere cevabım hiçbiri , evet evet hiçbiri .Çünkü şans bu ya ,  yıllardır İstanbul da görüşme fırsatımız olmayan akrabam sevgili Oktay  ile  bir kaç  gün önce aynı tarihlerde Hindistan da olacağımızı farkettik . İş gezisindeydiler ve her Hindistan a giden insan gibi madem buradayız Taj Mahal i görelim demiş ve araç kiralamışlardır .Sağolsun bizi de  Delhi ye geldiğimiz gün otelimizden aldılar . Bizdeki   keyfi  ,  neşeyi tahmin edersiniz  . Bir araba dolusu şaşkın Türk ;  pisliğe , ineklere, maymunlara , rikşalar baka baka gürültülü trafik içinde yolculuk yaptık . Çılgınlar gibi fotoğraflar çekildik . Gerçi bizimle fotoğraf çektirdirler deseydim  daha doğru olacaktı :) O gün orada kaç Hintli vardı bilemiyorum ama abartısız yarısı ile sarmaş dolaş fotoğraf çektirdik.

...

Onlar mutlu biz şaşkın 40 derece sıcaklıkta tam bir günümüzü alan Taj Mahal gezimizi tamamladık .Delhi ye dönüşte akşam trafiğine yakalanmasaydık herşey daha güzel olabilirdi  fakat bu bizim için daha başlangıçtı ve daha ne trafikler ne karmaşalar görecektik.

Yorum Gönder

0 Yorumlar